Bierbostel

 

Algemeen

Bierbostel is een product dat vrij komt bij het brouwen van bier. Bierbostel is een eiwitrijk krachtvoer en heeft een positieve invloed op de gezondheid van uw rundvee.

Zo stimuleert bierbostel de penswerking van het dier en heeft het invloed op de gehele gezondheid. Bierbostel heeft een laag kaligehalte wat de eiwit- en mineralenbenutting ten goede komt. Bovendien geeft bierbostel de dieren een glanzende vacht.

Ook voor jongvee en droogstaande koeien is bierbostel een uitstekende eiwitbron. Bierbostel heeft een goede invloed op de vertering, hierdoor krijgen de dieren vrijwel altijd een goede mestconsistentie.

Bierbostel staat tegenwoordig ook in de belangstelling van de varkenshouderij.

 

Specialisatie

Bierbostel is het hele jaar door aan te leveren.
Bij voorkoop in april/mei voor de zomerperiode gelden aantrekkelijke kortingen.

 

Samenstelling

Met bierbostel wordt weinig kali aangevoerd en wordt de kalibalans van uw bedrijf gemakkelijk in evenwicht gehouden.

Onderstaande getallen zijn in gram per kilogram droge stof.

DS

RAS

Re

RC

N

P

K

Zet

Vem

VEVI

Fos

DVE

OEB

Structw

±22*

43

245

179

39,2

6,4

0,7

34

943

949

329

158

32

1

* De droge stof kan variëren tussen de 22 en 29 %. Overleg hierover is natuurlijk mogelijk.

Per vracht wordt er een monster genomen om de droge stof te bepalen. Periodiek worden monsters genomen om RE en P te bepalen.

 

Bewaaradvies

Na aankomst zo spoedig mogelijk luchtdicht afsluiten. Een verharde ondergrond is hierbij nodig. Bij voorkeur toplaag-behandeling met landbouwzout en/of afdekken met aardappelpersvezels. Een goede afvoer of opvang van perssappen is noodzakelijk. Opvang is bijvoorbeeld mogelijk door een dun laagje maïs of droge pulp onder de bierbostel aan te brengen.